4
The Cassette-Tape Revolution (www.newyorker.com)
submitted 10 months ago by [email protected] to c/[email protected]
top 4 comments
sorted by: hot top controversial new old
[-] [email protected] 3 points 10 months ago

Hele, veterani. Pamatujete jeste komunitni sdileni kazet mezi lidmi? Treba takovy to, ze typka jsi nemel moc rad, ale byl jedinej, kdo TO mel a byla to jedina sance se k nahravce dostat?

Walkman byla povinna vybava a nejvetsi pruser byl, kdyz ti v pulce dvouhodinovy cesty chcipla baterka. Boze, idealni bylo mit v kapse zalozni nabitou baterku a pripadne jeste redukci na tuzkovky (ano, mel jsem posledni zachvevy prenosnych kazetaku pred discmanem a mp3 prehravaci).

Btw, kazety byly jedina relevantni sance, jak nahravat mixy z gramofonu, protoze pocitace tehdy byly tezky neprenosny kravy a i shitova hifi vez mela kazetak nebo dvojce. Nemluve o tom, ze WAV zabral klidne pulku kapacity disku. Pamatuju si ty bezesny noci, kdyz jsem nahraval kazety svym tehdejsim laskam a s cim dal tim hlubsi noci jsem byl vic a vic na kary, protoze jsem upijel matce cuco, ale mix diky tomu potom vysel krasne a ja si strejchnul.

Ja to miluju! Ty krabicky, klepani pasky v kazete a to nepohodli pri poslechu. Zadny skipping, kdyz ti skladba vadi, tak ji nenahrajes. Co vy? Prehravate si hudbu ze Spotify nebo Youtubu na kazety, nebo jste normalni?

[-] [email protected] 2 points 9 months ago

mě sice ta technologie kazety sama od sebe nějak extra nebere, ale i tak ji občas aktivně užíváme - nějaké staté záznamy na nich pořád jsou a zatím nebyl důvod je nějak přehrát a jsou originílní tím, že se nedají sehnad odjinud na novějším mediu - přímo vznikly jako mluvené slovo, načtená knížka, nahráním na tu kazetu. Asi bychom to měli nějak přehrát a zálohovat, než se jednou zašmodrchá pásek... Známi co dělají hudbu ale starší media typu kazety a desky hodnotí vysoce i co se týká kvality záznamu (míň plochý zvuk či co, nevím, sám to moc posoudit neumím)

[-] [email protected] 1 points 9 months ago

Obojí má něco do sebe. Digitál je čistej a je všude. Páska je spíš rituál a já osobně to mám spojené s vypnutím mozku. Nemůžu jednoduše změnit skladbu a můžu se soustředit na to, co zrovna dělám tady a teď. Navíc ta patina, šum a trochu hrubší basy jsou už jenom třešnička na dortu. No a pokud se bavíme o deskách, tak to je úplně někde jinde. I po deseti letech hraní z CD playerů se mi zvuk vinylu líbí mnohem víc. Je živější, hlasitější a má lepší dynamiku. Díky bohu, že si můžeme vybrat, co je pro nás osobně nejlepší a to je hlavní.

[-] [email protected] 1 points 10 months ago

Přemýšlel jsem, jaký mám vlastně vztah ke kazetám. Bohužel asi nic jiného než nostalgii nenacházím. Kazeta se mi líbí jako věc. Elegantní box s páskou. Jednoduché, mistrovské. Kazetový zvuk však nevyhledávám, kromě jednoho. Tím jsou záznamy mluveného slova. Hraju si s myšlenkou, pořídit starý diktafon. Třeba jednou a třeba se ještě něco sežene. Walkman jsem samozřejmě měl a ne jeden. Jeden z nich měl na sobě dokonce digitální hry. V živé paměti mám jak jsme ve třídě kopírovali Nevermind od Nirvány z jíž několikáté kopie. Booklet jsem pak tiskl na jehličkové tiskárně. Dnešní doba má sice tu výhodu, že je na několik kliknutí přístup ke všemu, ale zase tu chybí ten pocit sounáležitosti a sdílení. Vlastně nevím, kde budou děcka poslouchat hudbu, když jím nezaplatím třeba spotify (jako že nezaplatím). Asi jim poradím jak funguje yt-dlp :-)

this post was submitted on 20 Nov 2023
4 points (100.0% liked)

Mimo mísu

14 readers
1 users here now

Sbírka odkazů a obsahu, o který se chcete podělit s dalšími občany kybervesmíru.

Od chlupatých irských ovcí, návodů na výbušniny z šejků z mekáče, až po reportáže z válek v zámoří.

Nebraňte se uvádět odkazy na twitter, youtube, reddit, apod. skrze FOSS front-endy, jako je nitter, invidious, nebo teddit :)

founded 10 months ago
MODERATORS