Neerlandistiek
Ghesticht ende ghefondeert int jaer ons heeren ·mm· ende ·xxiij· des maendaghes na den sacramentsdach.
De Neerlandistiek is de wetenschappelijke studie van de Nederlandse taal en van cultuur binnen het Nederlands taalgebied, zoals die over de hele wereld wordt beoefend. Deze gemeenschap staat open voor interessante posts en discussies rond dit brede onderwerp.
Neerlandistiek/Dutch Studies encompasses the scientific study of the Dutch language and of culture within the Dutch language area, as it is practiced all over the world. This community is open to all interesting posts and discussions around this broad topic.
Enkele vrij toegankelijke Neerlandistische bronnen:
Tijdschriften
- Neerlandistiek - Online tijdschrift voor taal- en letterkunde
- Tijdschrift voor Nederlandse Taal- en Letterkunde
- Internationale Neerlandistiek
- Queeste - Tijdschrift over middeleeuwse letterkunde in de Nederlanden
- Nederlandse Taalkunde (Dutch Linguistics)
Corpora van digitaal toegankelijke teksten
Corpora van (machinaal getranscribeerde) afbeeldingen van teksten
Woordenboeken
- Geïntegreerde Taalbank: vrij, online doorzoekbare versies van historische Nederlandse woordenboeken die samen 1400 jaar Nederlandse taalgeschiedenis omvatten.
- Algemeen Nederlands Woordenboek
Naslagwerken
- Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland
- Bibliopolis - Geschiedenis van het gedrukte boek in Nederland
- Short-Title Catalogue Netherlands - The Dutch National Bibliography up to 1801
- STCV. De Vlaamse bibliografie van het handgedrukte boek
- Etymologiebank.nl
view the rest of the comments
Dat staat inderdaad zo in de pagina, en ik heb een tegenvoorbeeld: de Calorie als energie eenheid voor voeding. Een toetje weegt 85 gram (enkelvoud) en het bevat 226 kilocalorieën (meervoud), wat gelijk is aan 946 Kilojoule (enkelvoud).
Traditie is inderdaad een verklaring voor hedendaags taalgebruik. In de periode dat veel nieuwe wetenschappelijke eenheden werden verzonnen waren eenheden voor tijd, lengte en gewicht en het gebruik daarvan in de spreektaal al lang ingeburgerd. Ik vind het dus opmerkelijk dat de regels voor het gebruik van tijdsaanduiding afwijken van die voor het gebruik van lengte en gewichts maten.
Misschien heeft het abstractie nivo er ook wat mee te maken. Lengte en gewicht zijn dingen die je je concreet kunt voorstellen aan de hand van zaken die je dagelijks ervaart. Een el zit aan je arm vast, en een ton moet je met twee man tillen. (Terzijde, "twee man" in plaats van "twee mannen". Wat is hier nu weer aan de hand?) Van de andere kant: hoe beleef je een uur? Hoe stel je je concreet voor wat een uur is? Dat is lastiger want meer abstract.
Nog verwarrender wordt het wanneer je tijdsaanduidingen gebruikt om een afstand te benoemen. Van Amsterdam naar Vlissingen is vier uur (enkelvoud) rijden, maar de volgende oase is twee dagen (meervoud) gaans per kameel. Misschien heeft de r op het einde er toch iets mee te maken.
Disclaimer: ik ben niet geschoold in taalkunde, maar wel bij vlagen gefascineerd door het onderwerp taal en dan speciaal de Nederlandse.