Fra artiklen:
Den 12. september 2011 blev der skrevet Danmarkshistorie.
Her blev der nemlig taget det første danske fix i et fixerum – det vil sige et rum, hvor stofbrugere kan indtage deres stoffer lovligt og under opsyn af personale, der står klar til at hjælpe.
Siden er der åbnet fem danske stofindtagelsesrum, hvor man altså ikke blot fixer, men også ryger stoffer: To i København og et i henholdsvis Aarhus, Odense og Vejle.
Men fem er ikke nok, påpegede statsminister Mette Frederiksen (S) i sin åbningstale i Folketinget tirsdag:
»Vi vil gerne afsætte penge til flere. Til at udvide de nuværende stofindtagelsesrum, længere åbningstider, flere pladser og til at oprette nye i andre danske byer.«
Både dansk og udenlandsk forskning peger på, at det på mange områder er gavnligt med flere stofindtagelsesrum.
...
»Man skal tænke det som mere end bare et sted, hvor man tager stoffer. Det kan være en slags ‘servicehub’, hvor nogle af samfundets mest udsatte kan møde og bruge sundhedsvæsenet og andre services såsom stofbehandling, som de ellers har svært ved uden for de her faciliteter.«
»Men de må helst ikke blive for store. For vi ved fra vores forskning, at det kan blive hektisk og ligefrem voldeligt, når der er for mange forskellige stofbrugere,« forklarer Esben Houborg, der er lektor ved Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet.