this post was submitted on 03 Aug 2023
27 points (100.0% liked)

Suomi

1934 readers
27 users here now

Suomalainen yhteisö suomalaisille ja kieltä hyvin osaaville.

The Finnish community for natives and proficient users of the language.


English-language discussions and news relating to Finland and the Finnish culture --> [email protected]

Paikkakuntien yhteisöt / City communities:

Muita suomenkielisiä yhteisöjä / Other Finnish communities :

founded 3 years ago
MODERATORS
 

Uskomushoito on oikein hyvä termi myös viranomaiskieleen. Jos hoidon tehoa ei voida osoittaa tutkitun ja vertaisarvioidun tieteen perusteella, niin kyse ei ole vaihtoehtohoidosta, koska esim. homeopatia ei hoida mitään vaan antaa turhaa toivoa potilaalle.

top 8 comments
sorted by: hot top controversial new old
[–] [email protected] 10 points 1 year ago (1 children)

Jep, uskomushoito on erittäin osuva nimi homeopatia yms. hoitomuodoille, joissa koko hoidon teho riippuu nimenomaan siitä, että sen tehoon uskoo. Itsekin olen tässä viranomaisten kanssa siitä ettei kaiken maailman pseudotieteilyä tarvitse olla mahdollistamassa ja tekemässä legitiimiksi kielivalinnoilla

[–] [email protected] 4 points 1 year ago (1 children)

Placebo-vaikutus on tietenkin olemassa, mutta näiden uskomushoitojen kuten homeopatian myyjien toimintamallit ovat yleensä paljon epäeettisempiä kuin lääketieteessä käytetyllä placebolla. Placebo-vaikutuksella on rajansa, se voi parantaa koettua olotilaa mutta ei esimerkiksi paranna syöpää, ja lisäksi placebo saadaan aikaan myös apteekin halvimmilla kalkkitableteilla, joten ihmisten rahastaminen kalliilla vedellä on puhtaasti huijausta.

"Uskomushoito" antaa kalliille ja liikoja lupaaville "hoidoille" jotka on tieteellisesti lukuisia kertoja debunkattu, kuten esim. homeopatialle, täysin tarpeetonta legitimiteettiä tuoden mieleen placebon. Näiden kohdalla olisi mielestäni järkevämpää puhua esim. "puoskaroinnista" tai "terveyshuijauksista".

[–] [email protected] 4 points 1 year ago* (last edited 1 year ago)

Kieltämättä olen pohjimmiltaan samaa mieltä, että ylipäätään koko "hoito" sanan liittäminen noihin huijauksiin on kyseenalaista. Puoskarilakiahan puuhattiin reilu vuosikymmen sitten, mutta sen valmistelu lopetettiin hieman heikoin perustein, kuten alkamalla vaatimaan rehellisempää markkinointia "vaihtoehtoisia hoitomuotoja" tarjoavilta yrityksiltä – usein noiden vaihtoehtojen markkinointi ei ole rehellistä nähnytkään, mutta siihen ei vielä puututa asian vaatimalla vakavuudella. Onhan noista jotain positiivisia ennakkotapauksia, mutta omasta mielestä harhaanjohtavaan markkinointiin saisi puuttua rankemmallakin kädellä ja huomattavasti matalammalla kynnyksellä.

Jos meillä on Valio joutunut lopettamaan Voimariinin myymisen vanhalla nimellä koska se ei ole 100% voita, niin voisi tuon puoskaroinnin kanssa olla huomattavasti tiukempikin nykylain puitteissa.

[–] [email protected] 8 points 1 year ago

Puoskarilaki ja kaikki humpuukihoidot laittomiksi.

[–] [email protected] 3 points 1 year ago (1 children)

Miten olisi "ei-lääketieteelliset hoitomuodot"?

[–] [email protected] 10 points 1 year ago (1 children)

Se kuulostaa jo liikaa siltä että se voisi jopa toimia.

[–] [email protected] 5 points 1 year ago

Jep. Itse mieltäisin esim liikunnan lisäämisen tai ruokavalion muuttamisen ei lääketieteellisiksi hoitokeinoiksi. Ei sen takia, että niiden vaikutuksille ei olisi näyttöä, vaan siksi, että ne on perinteisempiä hoitomuotoja.

[–] [email protected] 1 points 1 year ago

Ainoa oikea nimi olisi omasta mielestä "Lumelääketiede" ja "Lumehoidot", koska kaikki jotka noita hoitoja joutuu sietämään, ei välttämättä edes usko niihin.

Terveisin, entisen emännän suku oli aivan hörhööntynyttä, ja energiahipsutuksia sun muita käärmeöljyjä tuli vastaanotettua.