15
submitted 11 months ago by [email protected] to c/[email protected]
you are viewing a single comment's thread
view the rest of the comments
[-] [email protected] -1 points 11 months ago* (last edited 11 months ago)

Tämä kuulostaa toki huolestuttavalta poliisivaltiokehitykseltä, mutta mikä tässä noin konkreettisesti on haitallista? Näkisin, että toisaalta vaakakupissa on epämääräinen yksityisyyshuolenaihe, mutta toisaalta myös vakavien rikosten tutkinnan edistäminen.

Taustana tälle on jossain vaiheessa Hacker Newsissä näkemäni artikkeli, jossa lapsen kaapannut rikollinen saatiin nopeasti kiinni vuosikymmeniä aikaisemmin saadusta sormenjäljestä, joka oli otettu rattijuopumustuomion yhteydessä. Vaikea tuommoiseen on sanoa, että noiden rekisterien pitäminen on lähtökohtaisesti väärin.

Edit: alasääniä tulee, mutta vastata ei kuitenkaan osata. Saa näyttämään siltä, että asiaa vastustetaan tunnepohjalta.

[-] [email protected] 5 points 10 months ago* (last edited 10 months ago)

Toisella puolella on sitten tapaukset, joissa syyttömät voivat helposti saada tuomion pelkän biometrisen tunnisteen perusteella. Esim. https://yle.fi/a/3-11811155

[-] [email protected] 1 points 10 months ago

Kiitos! Tämä oli hyvä esimerkki siitä, mikä voi mennä vikaan. Kuitenkin:

Miehen pidätys ei näytä johtuvan tutkinnassa tehdyistä virheistä. Se johtuu sattumasta, joka liittyy dna:n ominaisuuksiin. Opiskelijan onneksi näitä ominaisuuksia tunnetaan jo tarpeeksi.

Jutussa painotetaan myös, kuinka paljon biotunnisteiden luotettavuudesta on opittu. Kunhan niitä ei käytetä sokeasti todisteena syyllisyydestä, niin räikeiltä virheiltä pystyttäneen välttymään. Tuommoista tilannetta, että jostain esineestä löytyy yksittäinen näyte pitäisi jo lähtökohtaisesti nähdä vähintään arvelluttavana. Yleisempi tapaus olisi luultavasti kynsien alle tappelussa jäänyt kudos, verijälki tai muu vastaava huomattavasti raskauttavampi näyte. Lisäksi vähemmän raskauttavista näytteistä poliisi voisi tehdä listan epäillyistä, joita sitten kuulustella ja joiden profiileja verrata tyypilliseen rikollisen profiiliin.

this post was submitted on 25 Oct 2023
15 points (100.0% liked)

Suomi

1923 readers
11 users here now

Suomalainen yhteisö suomalaisille ja kieltä hyvin osaaville.

The Finnish community for natives and proficient users of the language.


English-language discussions and news relating to Finland and the Finnish culture --> [email protected]

Paikkakuntien yhteisöt / City communities:

Muita suomenkielisiä yhteisöjä / Other Finnish communities :

founded 3 years ago
MODERATORS