1
submitted 1 year ago by [email protected] to c/[email protected]
you are viewing a single comment's thread
view the rest of the comments
[-] [email protected] 0 points 1 year ago

Ik hoop dat Fediverse echt mainstream gaat worden in de komende 10 jaar. Dan zijn we eindelijk van de hongerige algoritmes af die al je data verkopen, je verslaafd houden aan de app en veel te veel macht hebben in de samenleving op politiek en maatschappelijk gebied.

[-] [email protected] 0 points 1 year ago

Dan zijn we eindelijk van de hongerige algoritmes af die al je data verkopen, je verslaafd houden aan de app en veel te veel macht hebben in de samenleving op politiek en maatschappelijk gebied.

Daar zou ik ook weer niet meteen op rekenen. Het is nog steeds mogelijk software te schrijven die de Fediverse voor je filtert, en dat is op zich ook wel handig. En als ze verslavend werken zullen ze zich ongetwijfeld ook hard verspreiden. Je hebt dan weliswaar zelf de keuze ze niet te gebruiken, maar invloed zullen ze dan nog steeds hebben. Maar hopelijk zijn ze wel transparanter, en kunnen verschillende algoritmes met elkaar concurreren - dat zou al een hoop helpen, denk ik.

[-] [email protected] 0 points 1 year ago

Tja, je hebt helaas wel gelijk, maar het grootste verschil is de transparantie, want het is open-source. De ontwikkelaars van Lemmy hoeven niet bepaalde doelen te halen, zoals 10% groei in het komende kwartaal, waardoor ze minder snel data zullen verkopen en andere dingen gaan doen om geld te verdienen.

Daarnaast is het algoritme van Lemmy ook open-source, waardoor er gewoon gecontroleerd kan worden of controversiële onderwerpen zoals antisemitisme wordt gepromoot door het algoritme (dit soort dingen gebeuren op andere social media platformen regelmatig, zodat er meer clicks zullen zijn). Als men het algoritme niet leuk vindt, kan er makkelijk een fork worden gemaakt om het aan te passen.

[-] [email protected] 0 points 1 year ago

Lemmy wel, maar dat betekent niet dat andere software dat ook gaat zijn. Ik gok bijv. dat de Instagram-Fediverse-app niet open source gaat zijn, en zelfs als het dat wel gaat zijn, betekent dat niet dat er geen winstmotief gaat zijn.

(Ik zou overigens ook niet bagatelliseren hoeveel gedoe een fork is - "makkelijk" is niet het eerste worod dat daarbij in me opkomt.)

this post was submitted on 03 Jul 2023
1 points (100.0% liked)

theNetherlands

1841 readers
18 users here now

Welkom op c/theNetherlands! Voor het delen van alles gerelateerd aan Nederland: nieuws, sport, humor, cultuur en vragen.

Welcome to c/theNetherlands! For sharing anything related to the Netherlands: news, sports, humor, culture and questions.

founded 1 year ago
MODERATORS