1
submitted 1 year ago by [email protected] to c/[email protected]
Dette indlæg blev automatisk arkiveret af Leddit-botten. Vil du diskutere tråden? Tilmeld dig på feddit.dk!

The original was posted on /r/denmark by /u/New_Substance_1897 at 2023-08-16 09:09:34+00:00.

you are viewing a single comment's thread
view the rest of the comments
[-] [email protected] 1 points 1 year ago

Astroels at 2023-08-16 13:30:24+00:00 ID: jwffb9k


Hvilke udviklinger er det, du forestiller dig, som gør at udgifterne til pension og behandling, meget hurtigt kan ændre sig?

Hvor meget forlænget levetid, er det du forventer man har hentet på bedre (og dyrere) behandlinger? Der er mit bud, at vi ofte taler om måneder - og at dommerdagsscenariet om at folk pludselig kræver pension i 4-5 år, er yderst tvivlsomt.

Kan du sandsynligøre at man rent faktisk har bygget samfundet op, under antagelsen at næste generation bare vil blive større?

Hvilke antagelser gør du dig om skatteindtægter fra boliger, afgifter og indkomstskatter fra de arbejdsmarkedspensioner, som folk vil få udbetalt de næste 30-40 år?

[-] [email protected] 1 points 1 year ago

LizardKing_fut at 2023-08-16 14:10:40+00:00 ID: jwflbri


Hvilke udviklinger er det, du forestiller dig, som gør at udgifterne til pension og behandling, meget hurtigt kan ændre sig?

At hvis vi bliver bedre til at leve længere (ligeså længe som svenskerne), påvirker det ikke bare folkepension, men med symmetriske udgifter til sygehus, ældrepleje og behandling.

Derudover den anden søjle, at politikerne gør som de siger. Altså at bliver ved med at hæve folkepensionsalderen som der er aftalt fra velfærdsforliget fra 2006. Hvis ikke det er tilfældet, falder det hele sammen. Der er allerede enorm pres fra de røde fronter om at det f.eks skal stoppes ved 70. Hvis det sker, så falder det fra hinanden. Tror du at de kan blive ved at hæve alderen? Det skal de gøre, for at finansieringen skal passe.

Så det er to meget skrøbelig søjler folkepensionen står på for holdbarheden.

Hvor meget forlænget levetid, er det du forventer man har hentet på bedre (og dyrere) behandlinger?

Bare det at vi bliver bedre til at stoppe med ryge, vil være en kæmpe faktor. Se på Norge og Sverige.

Kan du sandsynligøre at man rent faktisk har bygget samfundet op, under antagelsen at næste generation bare vil blive større?

Det er jo det som kaldes ældrebyrden? Hvad er det helt præcist du spørger om? Om de gjorde det bevidst med ondsindethed? Nej, det tror jeg ikke de gjorde.

På generationstyveri debatten, kan man enten være på team Nina Smith eller Jeppe Druedahl omkring arbejdskraft.

Intergenerationel fairness er et noget, man taler om mange steder for tiden – Druedahls kolleger taler om det, og det er også et begreb, Finansministeriet har med i sine regnemodeller – men som måske ikke er dukket så meget op i medierne. Men det er helt centralt for at forstå, hvorfor de to lejre i debatten er uenige. Intergenerationel fairness er basalt set spørgsmålet om, hvilken generation der skal betale eller arbejde for hvad. Og det er et spørgsmål om, hvad de forskellige generationer egentlig skylder hinanden. Og dér er Jeppe Druedahls svar rimelig klart: Vi, der lever lige nu, skylder ikke fremtiden noget som helst.

Det er jeg så fundamentalt uenig i. Hvorfor vente til at det for sent og at man lige pludselig står i suppedasen? Og hvis vi som vi snakker om her, at vi allerede i dag betaler til folkepension, som vi med stor sandsynlighed ikke får, står vi allerede i den Intergenerationel fairness debat.

Hvilke antagelser gør du dig om skatteindtægter fra boliger, afgifter og indkomstskatter fra de arbejdsmarkedspensioner, som folk vil få udbetalt de næste 30-40 år?

Det har jeg ikke nogen tal på. Men det kunne være fint hvis du havde? Har finansministeriet regnet på dette for 30-40 år i fremtiden? Der er nok for stor usikkerhed at regne så langt ud i fremtiden. Alt for mange ubekendte og det bliver en smule useriøst.

[-] [email protected] 1 points 1 year ago

Astroels at 2023-08-16 15:18:03+00:00 ID: jwfw3bt


Jeg kan ikke finde noget, for præcis hvad de regner med af indtægter fra folk i pensionsalderen - men kigger på du tabel 7, side 97, er det min forståelse at finansministeriet forventer at offentlige pensioner som procent af BNP falder de næste 35-40 år - og at der iøvrigt i den sidste del af prognosen, vil være et nettopensionsudbetalingsprovenu i indtægtsdelen af tabellen og at pensionsformuerne bare stiger. Det må vel være en rimelig formodning, at folk ikke bare lade deres pensioner stå, men rent faktisk bruger pengene til forbrug, som vi generelt er tilhængere af.

Når jeg læser pensionskommisionens anbefalinger og kigger lidt på deres figurer, ser jeg heller ikke et dommedagsscenarie udfolde sig, selv om levetiden måtte blive en smule mere forbedret end antaget.

i forhold til det politiske: Jeg tror bestemt på at folkepensionsalderen kan blive ved at stige (muligvis med en langsommere indeksering, som pensionskommisionen foreslog), men jeg er noget skeptisk over for om arbejdsalderen vil stige i samme tempo. Men at folk selv betaler deres gøren og laden fra fra de er 64 til de er 72, vil jo ikke få udgifterne til folkepension til at stikke af. Jeg er dog med på, det giver andre problemer.

Hvis folk bliver raskere, må også formode at de ligger mindre beslag på sundhedsvæsenets udgifter - men der er ganske rigtigt med den nuværende konstruktion - og alle jeg lige kan forestille mig kan gennemføres - et større udgiftspres på sundhedssektoren, som udenlukkende skyldes højere alder.

Jeg er mere på Team Druedahl i forhold til arbejdskraftspørgsmålet: Hvorfor skal folk have dårligere ydelser idag, for at unge akademikere om 30 år kan holde mere fr?

Hvis man er modstander af at nogle idag, betaler for noget de måske ikke kan få en gang i fremtiden, synes jeg også man børe svare, hvorfor folk, som kun gik 7 år i skole, skulle betale for at alle andre gik 9 år i skole - og sidenhen for at mange andre også kunne tage en gymnasiel og evt videregående uddannelser.

I forhold til generationstyveri: Det er jo netop dem, der går og er på pension i disse år, som har været med til at gøre Danmark meget rigere de seneste 50 år - så hvem er det helt præcis de har stjålet fra?

Jeg er meget kritisk over for den millenial og zoomer-diskurs, som er kommet, hvor man synes at alle ældre end 45 har været idioter og snydt dem for et eller andet.

[-] [email protected] 1 points 1 year ago

VampiricCatgirl at 2023-08-17 06:46:48+00:00 ID: jwjlcuy


hvorfor folk, som kun gik 7 år i skole, skulle betale for at alle andre gik 9 år i skole - og sidenhen for at mange andre også kunne tage en gymnasiel og evt videregående uddannelser.

Absurd argument eftersom de kræver 15+ års skolegang nu om dage for at få noget som minder som levestandard som dem som gik 7 år I skole og kunne købe et hus til en slikkepind i 1970.

Jeg er meget kritisk over for den millenial og zoomer-diskurs, som er kommet, hvor man synes at alle ældre end 45 har været idioter og snydt dem for et eller andet.

Det er egentlig ret simpelt. De ældre generationer vil have deres skattefrie boliggevinst, så priserne på boligere skal gå op. Derfor sørger de for regler som gør svært at bygge mere omkring København og på den måde laver kunstig mangel på boliger. Det betyder så bare unge må brugere større og større procenter af deres løn som ikke følger med stigningen i huspriser og dermed bare er en velfærdsoverførsel til de ældre.

this post was submitted on 16 Aug 2023
1 points (100.0% liked)

/r/Denmark

153 readers
1 users here now

GÅ TIL FEDDIT.DK

Kommentarerne du skriver her sendes ikke tilbage til Reddit.

founded 1 year ago
MODERATORS