7
submitted 11 hours ago by [email protected] to c/[email protected]

OL2:lle nyt asennettava roottori on viimeinen saatavilla oleva varaosaroottori TVO:n varastossa.

TVO:n viestintäpäällikkö Johanna Aho kertoo, että Olkiluotoon on tilattu uusi roottori jo useita vuosia sitten, mutta sen valmistuminen on viivästynyt. Hän ei avaa tarkemmin, kuinka monesta vuodesta on kysymys.

you are viewing a single comment's thread
view the rest of the comments
[-] [email protected] 2 points 7 hours ago

@tasankovasara @IsoKiero ja tähän lisäkontekstina, jos joku on sattunut näkemään tavallisen, tulistettua höyryä käyttävän laitoksen turbiinin, niin ydinvoimalassa se on suhteessa paljon isompi, koska lämpötilaero on alempi.

Tosi iso kappale joka pyörii lujaa. Hyvin vaikea valmistaa.

[-] [email protected] 1 points 5 hours ago

Osaatko yhtään sanoa että kuinka lujaa? Näin metallitöiden harrastajana saisin omaan autotalliin hitsailtua, olettaen tietysti että raha tai mikään muukaan rajoittaisi tekemistä, reilun 5 metriä leveän ja 2 metriä korkean turbiinin kohtalaisella tarkkuudella (pitäisi toki seinä tai katto purkaa että sen saa ulos). Mistään ydinvoimatarkkuuksista ei nyt varmaankaan puhuta, mutta näin yhtäkkiä hihasta ravistamalla sanoisin että sitä kiekkoa voisi vieläpä pyörittää jonkun sata kierrosta minuutissa aivan kohtuudella ilman että se ravistaa itsensä ja kaiken muun ympäriltä hajalle. Ja ei tuommoisen tekemiseen kovin montaa vuotta saisi kulumaan edes yksinään.

Sitten tietysti asia on aivan eri jos se ropeli pyörii vaikka edes 1500rpm, puhumattakaan siitä mitä vauhdit on esim. inertia-akuissa (sikäli kun termi on oikea), jolloin painotukset ja sunmuut pitää olla paljon tarkempia kuin mihin rullamitalla ja motonetin lasereilla pääsee.

Tuossa nimenomaisessa ropelissa on toki varmasti paljon sellaista, mitä ei näin yhtäkkiä osaa edes hahmottaa ja kun en tuollaisen tekniikan parissa ole ikinä tehnyt töitä niin en edes kuvittele tietäväni kuin osasia siitä mitä en tiedä/ymmärrä tarpeeksi, saati että se mitä tiedän riittäisi edes lähtötelineisiin, mutta monenlaista valmistustekniikkaa on tullut työuralla nähtyä ja siinä valossa tuntuu jotenkin kovin omituiselta että tuommoisen osan tekeminen sillä kaikella tekniikalla mitä ihmiskunnalla on käytössään olisi jotenkin erityisen vaikea asia.

Mutta kuten todettua, oma tietämys tuollaisista komponenteista on melkoisen hataralla pohjalla niin tyydyn näin maallikkona viisastelemaan satunnaisella keskustelupalstalla enkä ole soittelemassa TVOlle että tilatkaapa tuo roottori minulta niin tulee nopeammin valmista.

this post was submitted on 27 Sep 2024
7 points (100.0% liked)

Suomi

1923 readers
22 users here now

Suomalainen yhteisö suomalaisille ja kieltä hyvin osaaville.

The Finnish community for natives and proficient users of the language.


English-language discussions and news relating to Finland and the Finnish culture --> [email protected]

Paikkakuntien yhteisöt / City communities:

Muita suomenkielisiä yhteisöjä / Other Finnish communities :

founded 3 years ago
MODERATORS