Wetenschap

163 readers
2 users here now

founded 1 year ago
MODERATORS
1
 
 

De prehistorische, uitgestorven Sabeltandtijger: hij schittert in de film Ice Age en zijn fossielen zijn regelmatig in musea te zien. Jarenlang hebben paleontologen gediscussieerd over hoe het dier er precies uit gezien moet hebben, op basis van botten. Een buitengewoon goed bewaard exemplaar dat ontdekt is in de Siberische permafrost werpt echter nieuw licht op de zaak.

2
 
 

De oude Egyptenaren dronken gemengde dranken die ervoor zorgden dat ze gingen hallucineren. Onderzoek naar ruim 2.000 jaar oude mokken onthulde dat er een diverse cocktail in de bekers heeft gezeten. Waarschijnlijk werd de drank gedronken tijdens religieuze rituelen.

3
 
 

Neurowetenschapper Steven Laureys probeerde zo dicht mogelijk bij een bijna-doodervaring te komen. „Op een bepaald moment hád ik geen hand meer. Alles werd één.”

4
 
 

De Zweedse minister Paulina Brandberg laat overal waar ze komt bananen weghalen. Ze heeft namelijk een bananenfobie. AD-verslaggever Gudo Tienhooven (45) snapt haar als geen ander: alleen al het zien van een banaan, of zelfs een afbeelding van ‘zo'n onding’, wekt bij hem pure walging op. ‘Ik word er echt misselijk van.’

5
 
 

Beelden van een oude Amerikaanse spionagesatelliet waren doorslaggevend voor de ontdekking van een historisch islamitisch slagveld in het huidige Irak, melden onderzoekers dinsdag in Antiquity. Ze stuitten op een nederzetting uit de zevende eeuw tijdens onderzoek naar een oude pelgrimsroute.

6
 
 

Wetenschappers hebben in de Russische republiek Jakoetië een unieke vondst gedaan. Zij troffen een bevroren mummie van een jonge sabeltandtijger aan die naar schatting al 37.000 jaar in het ijs lag.

7
 
 

Wekelijks een opmerkelijk beeld van een wetenschappelijke gebeurtenis. Deze week: een verdwaalde keizerspinguïn.

8
 
 

Over wat antisemitisme is en wat niet, verschillen de meningen. Maar een afkeer van Joden is altijd de kern. Hoe zit dat met antizionisme?

9
 
 

De uitstoot van fabrieken zorgt voor ijsvorming in zeer koude wolken. Daar zijn specifieke deeltjes voor nodig.

10
 
 

Geveltuintjes? Wat heeft dat nou voor zin, om een paar rijtjes tegels in te ruilen voor struiken en planten? Het effect is veel groter dan je zou vermoeden, laat onderzoeker Joeri Morpurgo zien. En zo’n tuintje is trouwens écht niet moeilijk om te maken.

11
 
 

Lees-, kijk- en luistertips van onze redacteuren bij het nieuws. Deze week: te weinig wiskunde in een heerlijk geschreven boek over spelletjes.

12
 
 

Bij de zoogdiergroep waartoe de mens behoort, zijn de mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken in aanleg hetzelfde.

13
 
 

We focussen veel te veel op zeespiegelstijging, terwijl veranderingen in ons rivierstelsel de veiligheid van Nederland nu al ondergraven. Zo ontstaan er diepe kuilen die dijken verzwakken, wordt water soms te troebel en leven we als het ware in een steeds diepere badkuip. ,,Dat is best problematisch”, zegt deltaonderzoeker Ton Hoitink van de Wageningen Universiteit.

14
 
 

De gezondheid van hoogveen bepalen is arbeidsintensief, maar belangrijk voor natuurbescherming. Jasper Steenvoorden laat zien hoe drones hierbij kunnen helpen.

15
 
 

Ieder scheikundig element heeft zijn eigen plek in het Periodiek Systeem. Ieder element heeft ook een bijzonder verhaal. Ook cadmium.

16
 
 

Sommige mensen worden erg misselijk van obesitasmedicijnen. Een nieuw middel dat vetverbranding stimuleert, heeft die bijwerking niet.

17
 
 

De jury van de Amerikaanse academie van wetenschappen roemt de stijl van het artikel over een ingrijpende hartoperatie als „open, grappig, gastvrij en humaan”.

18
 
 

Viroloog Beata Halassy wilde niet wéér een zware chemo ondergaan, toen haar kanker terugkeerde. Ze besloot de tumor zelf met virussen te bestrijden.

19
 
 

In de fermentatiekamer van het Maastricht UMC+ kunnen gasten ongegeneerd boeren en scheten laten. Op deze manier doen wetenschappers onderzoek naar darmbacteriën.

20
 
 

Toen bijna overal ook nog andere mensachtigen leefden, tekende Homo sapiens al voorstellingen. Kun je er verhalen in lezen?

21
 
 

Wetenschappers kunnen met zandstenen in de Noord-Amerikaanse Rocky Mountains aantonen dat de aarde miljoenen jaren geleden een sneeuwbal was.

22
 
 

Vormt de Europese meerval een bedreiging voor andere beschermde vissoorten? Zenderonderzoek en analyse van de maaginhoud van deze slokop in Nederlandse wateren moeten meer duidelijkheid geven.

23
 
 

In het door de geschiedenis getekende Berlijn is Peter Kuipers Munneke bezorgd geraakt over de toekomst van de universiteit als bron van kritische tegenspraak.

24
 
 

Wetenschappers hebben een mogelijke oorzaak gevonden van het ontstaan van mysterieuze kraters in Siberië. Een combinatie van klimaatverandering en een unieke zoutlaag onder de grond vormen de puzzelstukjes.

25
 
 

De reflex om een natte vacht droog te schudden bij honden en andere dieren is terug te voeren op een speciaal soort aanrakingsgevoelige zenuwreceptoren.

view more: next ›