- Source: https://www.pzc.nl/oscar-garschagen/borssele-50-en-dan-geen-feest-raar~ae0db3cdb/
- Zonder paywall: https://archive.ph/DVWgB
Het zijn geen feestbeesten bij de kerncentrale Borssele. Geven de meesten op hun vijftigste verjaardag een partijtje, bij ‘Borssele’ is het op de druilerige jaardag stil. Goudgele Happy Birthday 50 versieringen ontbreken. Raar, en bijna net zo saai als de verkiezingscampagne tot nu toe. Vijftig jaar veilig CO2-neutrale stroom opwekken en vijftig jaar radioactief afval verwerken zonder een millisievert straling te verspreiden; er worden voor minder feestzalen afgehuurd.
Maar vermoedelijk wordt er binnenskamers wel gejuicht. De weerstand tegen de atoomcentrale is grotendeels verdampt. De onberedeneerde angst voor atoomstroom ebt weg. De herinnering aan ‘Tsjernobyl’ is vervaagd en ‘Fukushima’ viel qua straling enorm mee. De meeste politieke partijen willen om de klimaatdoelen te behalen er zelfs twee reactoren bijplaatsen. Ze riskeren daarmee geen stemmen en geen grote Atoomenergie. Nee Bedankt!-demo’s, hooguit wat X-meuk.
Zeeland is vóór de komst van ‘Borssele’ 2 en 3. Bestuurders ruiken kansen en sleutelen aan een stevig voorwaardenpakket, vastbesloten niet te worden weggezet als Calimero’s. Zelfs Frans Timmermans, de spits van PvdA/GL, heeft niets tegen kernenergie, zei hij in College Tour. ,,Alleen niet in Nederland”, voegde hij er campagne-tactisch aan toe. Zijn duidelijk verdeelde achterban moet blijkbaar worden gepaaid.
Dat er geen plek is, was zijn zwakste argument. Een kerncentrale neemt vergeleken met zon- en windparken amper plaats in. EW-columnist Simon Rozendaal liet uitrekenen dat de kerncentrale op een terrein van 200 bij 200 meter staat en 485 megawatt oplevert. Dat is een vermogensdichtheid van maar liefst 11000 watt per vierkante meter. Windpark Borssele beslaat 344 vierkante kilometer en levert 1502 megawatt op, dus amper 2 watt per vierkante meter.
De bouw van centrales zal twintig jaar duren, zei Timmermans. Ja, door oerwouden aan regels duren alle kunstwerken hier lang, maar bouwregels zijn te veranderen. Dat moet sowieso gebeuren. Wereldwijd is de gemiddelde bouwtijd zes tot acht jaar, weet ik van Marco Visscher, auteur van informatieve Waarom we niet bang hoeven zijn voor kernenergie. Een aanrader voor allen met een tunnelvisie als die van de PvdA/GL. Misschien zien zij dan, om met Loesje te spreken, ook ‘het licht aan het einde van hun mening’.