Vreau să vă fac cunoștință cu Asociația pentru Tehnologie și Internet - pe scurt, ApTI. Suntem un ONG vechi de peste 20 de ani care face campanii de advocacy, educație și conștientizare pe probleme de digital rights (adică, intersecția dintre drepturile omului, politici publice și tehnologie).
Noi am publicat de curând un material educațional deschis despre Fediverse și existăm, la rândul nostru și pe Mastodon.
Pe noi ne preocupă politicile publice din România și din UE care aduc atingere drepturilor omului prin modul în care e folosită tehnologia. Scriem despre asta, participăm la dezbateri publice, publicăm scrisori deschise și facem tot advocacy-ul pe care-l putem face pentru a ne asigura că internetul rămâne deschis și accesibil.
Publicăm în zilele de lucru câte o știre despre ce se întâmplă în România, UE și întreaga lume în zona asta a drepturilor digitale. Plus, povestim și despre toate acțiunile noastre ca ONG și despre articolele pe care le publicăm. Ne găsiți acest agregator de știri și anunțuri pe Telegram și pe LinkedIn.
Eu, cea care scrie această postare, sunt Alex de la ApTI . Mă găsiți și pe Mastodon.
@catileptic Sună super interesantă activitatea voastră și mă bucur că există și la noi o organizație care să se ocupe de aceste aspecte ale vieții online.
Credeți totuși că fediversul va avea câtuși de puțin succes la noi în țară? Eu am încercat să mai conving lume să încerce, dar nu prea au fost așa interesați. Și mi se pare că în general lumea de pe aici e total opusul vastei majorități a românilor: foarte pricepută în a folosi tehnologia și interesată de cele mai recente tendințe în tehnologie, foarte investită în FOSS și Linux și politic progresistă de stânga sau chiar foarte de stânga. Uneori nici eu nu sunt de acord cu opiniile majoritar exprimate pe aici. Și pe lângă asta, răspund folosind contul ăsta întrucât serverul pe care am eu contul principal e picat de aproape 2 săptămâni. Înainte de asta i-am arătat unei foste colege de muncă o postare de pe Fedi și când m-a întrebat de unde este, i-am răspuns ceva mai vag. Dacă o convingeam și își făcea cont pe serverul acela, probabil ar fi fost cea mai proastă experiență pe care ar fi avut-o cu o rețea socială vreodată.
Nici organizații sau personalități nu prea vezi pe aici. Singurii români notabili pe care i-am văzut că mai postează sunt purtătoarea de cuvânt a NATO și fiica Elenei Lasconi (care, evident, nu postează deloc în română pentru că nu au audiență).
Ceea ce am vrut noi să facem e să scriem pe șleau despre ActivityPub și să explicăm de ce avem în primul rând nevoie de un astfel de protocol și, în al doilea rând, ce s-a construit deja pe el. Am vrut să existe măcar o resursă în limba română pe tema asta. Acum, dacă e sau nu vizibilă resursa asta - e altă discuție :)) D-aia m-am gândit să postez și aici, poate link-ul către articolul nostru va fi util acelora care deja interacționează în Fediverse și care și-ar dori să poată arăta un soi de introducere prietenilor, rudelor etc.
Foarte personal și foarte subiectiv, cred că un protocol precum ActivityPub este absolut esențial acum și e un "produs la vremii". În sens că adresează fix problemele care dor cel mai tare: monopolul pe care marile companii îl a asupra platformelor sociale online. Cred că Fediverse-ul va fi cu atât mai folosit cu cât situația pe celelalte platforme va fi mai insuportabilă.
@catileptic sper să fie așa. Dar na, de exemplu pe Reddit unii oameni sunt cam nemulțumiți de Lemmy :)) nici eu nu l-am folosit așa mult înainte de prima migrație de pe Reddit. Beehaw era cam cel mai suportabil server mai activ și treptat am ajuns să urmăresc mai toate grupurile de acolo :)) Acum e mai altfel peisajul. Apar frecvent servere noi, comunități noi pe servere existente etc.
Altfel, mă bucur că ați scris și voi :D nu e prima resursă în română, dar e bine să fie și acolo. Poate poate o să fie tot mai multă lume și la noi, dar asta mă gândesc că depinde și de starea ecosistemului.