Spel

199 readers
1 users here now

Här kan vi dela nyheter, diskutera och visa alla olika sorters spel som digitala spel, brädspel, sällskapsspel, kortspel och TCG.

Vi strävar efter att ha en avslappnad och trevlig miljö, så använd sunt förnuft och respektera varandra.

Regler

founded 1 year ago
MODERATORS
1
 
 
Forskaren bakom kallar skämtsamt projektet för det första praktiska användningsområdet för kvantdatorer.

I teorin kan kvantdatorer förändra världen genom att förvandla hela klasser av extremt beräkningsintensiva matematiska problem till barnlekar. Men det är i en potentiell framtid. Än så länge är de experimentella kvantdatorer som tas fram i labb runt om i världen mer blygsamma och de har hittills inte åstadkommit något revolutionerande.

Tom's Hardware skriver att forskarstudenten Luke Mortimer vid ICFO i Barcelona nu har visat att kvantdatorer snart kan passera en viktig milstolpe: Att köra Doom. I den ackompanjerande Readme-filen till Quandoom, som Luke Mortimer kallar sin kvantversion av det klassiska Id-spelet, skriver forskaren:

– Det är ett välkänt faktum att alla användbara datorbaserade prylar som någonsin har skapats har förmågan att köra Doom. Trots årtionden av aktiv forskning har inga praktiska användningsområden för kvantdatorer hittats. Det tar slut idag.

Ironiskt nog kan Quandoom än så länge inte köras på någon verklig kvantdator utan måste spelas i en kvantdatorsimulator på en traditionell dator. Programmet kräver nämligen en kvantdator med drygt 70 000 qubitar och 80 miljoner grindar, och dagens mest avancerade kvantdator har bara 1 121 qubitar. Luke Mortimer skickar med en QASM-simulator som kan köra kvantkoden på Linux eller Mac OS. Något Windowsversion finns inte än, men spelet lär fungera via Windows Subsystem for Linux.

Till skillnad från vanliga Doom är Quandoom rätt tungkört och kräver 5–6 GB minne för att läsa in filen som innehåller hela kretsdiagrammet och består av knappt 84 000 000 rader kod.

#kvantdatorer

2
 
 
Randy Pitchford säger att hans förtroende för Epic Games Store var felplacerad.

När Borderlands 3 släpptes på PC var det tillfälligt exklusivt på Epic Games Store. Gearbox har nu meddelat att uppföljaren, Borderlands 4, är på väg och att spelet kommer att släppas på både Steam och Epic. Gearbox VD och medgrundare Randy Pitchford säger att de var alldeles för optimistiska om Epic Games Store när de gjorde Borderlands 3 temporärt exklusivt på Epic.

Jag hade höga förhoppningar för Epic – förhoppningar som validerades när Borderlands 3 och Wonderlands lanserades. Men min långsiktiga förhoppning, som framgick i en tweet-storm jag gjorde för fem år sedan angående Epics spelbutik, var felplacerad och alldeles för optimistisk. – Randy Pitchford.

2019 gjorde Pitchford ett inlägg om Gearbox beslut att göra PC-versionen av Borderlands 3 tillfälligt exklusiv på Epic Games Store. Gearboxchefen påstod att Epics investeringar i teknik skulle överträffa Valves egna och att Steam skulle kunna förlora sin roll som PC-spelarnas favoritdestination för att köpa spel.

Pitchford förklarade även att han ville se mer konkurrens när det kommer till digitala butiker för PC-spel.

Om Epic lyckas utnyttja sina fördelar kan det mycket väl bli fallet. Men Epic gjorde inte det. Så Steam gör väldigt lite för att förtjäna den enorma vinsten de drar in och fortsätter sitt effektiva monopol i västvärlden, medan potentiella konkurrenter med mycket mer utvecklarvänliga modeller fortsätter att skjuta sig själva i foten. – Randy Pitchford.

Gearbox kommer att fortsätta erbjuda spel på Steam men säger samtidigt att han hoppas att Epic fortsätter satsa på Games Store för att kunna konkurrera med Steam.

#borderlands #epic #gearbox #steam

3
 
 
Nära 90 procent av utvecklare på Devcom-konferensen i Köln svarade i en enkät att de anser att AAA-spel inte behöver mikrotransaktioner för att vara lönsamma.

Har så kallade mikrotransaktioner någon plats i storspel som säljs för flera hundra kronor? När 100 spelutvecklare tillfrågades om den saken på konferensen Devcom 2024 i Köln svarade en förkrossande majoritet att det är onödigt, skriver Insider Gaming.

89 procent av de utvecklare som svarade på enkäten menar att så kallade AAA-spel – de mest påkostade titlarna – kan nå lönsamhet utan några ytterligare intäkter än den ursprungliga försäljningen. 65 procent svarade också att de tror att engångssummor för premiumspel är den bästa modellen både digitalt och på skiva. En enda utvecklare svarade att gratisspel med mikrotransaktioner, som Fortnite, är den bästa vägen framåt för spelindustrin.

Enkäten gick även in på andra områden än affärsmodeller. 31 procent av utvecklarna svarade att de helst vill se begränsad användning av AI i spelproduktionen, medan 21 procent är intresserade av AI för att snabba upp processen. En majoritet tror att AI kommer göra översättningar lättare inom en snar framtid.

På frågor om utmaningar inom branschen svarade 55 procent att de tror att mättnad ligger bakom den senaste tidens turbulens, medan 46 procent pekade på ökade produktionskostnader.

#utveckling

4
 
 
Halo var ett favoritspel (förstås).

Helgonförklaringar är vanligtvis inget FZ.se rapporterar om, men Carlo Acutis är inte bara ett helgon (i vardande) utan var också en gamer. Acutis, kallad "Guds influencer" och var bara 15 år när han dog i sviterna av leukemi. Hans helgonförklaring har godkänts av kardinaler i Vatikanen.

"Vägen till helgonförklaring har varit ovanligt kort"

Det rapporterar PC Gamer. Acutis ägnade en stor del av sitt korta liv åt att sprida sin katolska tro och att hjälpa de fattiga. Han älskade att spela och bland favoriterna hittar vi Mario, Pokémon och (förstås) Halo. Trots sitt stora intresse tillät Acutis sig själv bara att spela en timme om dagen. Det är dock inte därför han helgonförklaras.

Acutis var något av en symbol för unga katoliker och skapade en webbplats där rapporter om mirakel dokumenterades. Att bli helgonförklarad kräver just mirakel – två distinkta – och kan ta hundratals år. Acutis är trots detta den första från millenniegeneration som blir ett helgon.

Miraklen Acutis tillskrivs är dessa:

  • 2020 tillfrisknade en brasiliansk pojke med "bukspottkörteldefekt" efter att dennes mor bett till Acutis (som gick bort 2006) om hjälp.
  • Det andra miraklet handlar om en flicka som fick en allvarlig huvudskada efter en cykelolycka, som ska ha återhämtat sig efter att ha besökt Acutis grav.

Vägen till helgonförklaring har varit ovanligt kort för Acutis. Man kan inte nomineras förrän fem år efter sin död men redan 2018, efter sex år, ansågs "ärevördig" och 2020 "välsignad". Det är oklart exakt när helgonförklaringen sker, men sannolikt händer det någon gång under 2025.

Som om inte det vore nog är Acutis Game under utveckling, världens "första katolska open world-metaverse". I spelet kommer Carlo Acutis tidsresa och träffa (andra) helgon och katolska profiler.

https://youtu.be/l-aFFqIQ02U

#acutis-game #carlo-acutis #helgon

5
 
 
Kubiskt på Gamecube och Dreamcast.

Det släpps en nya versioner av Minecraft och denna gång handlar det om Gamecube och Dreamcast. Japp, du läste helt rätt, Minecraft kommer till Nintendos gamla Gamecube och Segas Dreamcast senare i år. Det handlar förstås inte om officiella spel utan ett projekt från ett dedikerat fan vid namn Meesedev.

I am porting Minecraft to the #Dreamcast#indiegamedev #retrocomputing #gamecube pic.twitter.com/XhhcTz70or

— A Flock of Meese (@meesedev) June 24, 2024

Det handlar heller inte om någon portning utan Meesedev beskriver det så här:

“To clarify any confusion, I aim for this game to become an entirely original creation with unique assets and ideas,"

“I'm using ‘Minecraft Beta 1.7.3’ merely as a game design reference to develop the game engine. There won't be a release until all content is original.”

“Once my game engine is sufficiently developed, all Minecraft assets and gameplay mechanics will be removed and replaced with original content as soon as possible,”

“If you're expecting a Minecraft clone, this game is not for you. The main goal is to be a better survival/exploration game than Minecraft.”

Meesedev har ju inte rättigheterna från varken Mojang eller Microsoft, men om han tar bort alla assets så blir det ju ett helt eget projekt och skulle då potentiellt kunna undvika legala problem med rättigheterna.

Tack för det roliga nyhetstipset @magma

#Microsoft #Minecraft #Mojang

6
 
 

Förra helgen så begav sig en Challenge Turnering i Chicago, USA. Brian Courtade vann tillslut turneringen med sitt Emerald/Steel Deck. Följ länken till mer information och Decklistor!

Grattis Brian till vinsten!

7
 
 

Pavel Kolev är skaparen bakom den inofficiella spelklienten "Pixelborn". Pavel har tidigare nämnt att han kommer att stänga ner Pixelborn efter påtryckningar från Disney.

TheGamer tog sig tid och gjorde en intervjuartikel med Pavel om allt som har hänt, som du kan läsa här ovan.

8
 
 

Den inofficella Lorcana klienten "Pixelborn" kommer att stängas ner i Juni pga påtryckningar från Disney. Utvecklaren Pavel som skapade och administrerar klienten alldeles själv, sade att han respekterar Disneys krav och kommer att stänga ner klienten.

Dock så arbetar han på ett nytt webbaserat program, "Pixelborn Connect", där du spelar mot andra med webkamera och riktiga kort. Kommer det blir lika populärt? Det återstår att se.

Frågan som står i centrum just nu i Lorcana-universumet, är om/när Disney/Ravensburg äntligen kommer att släppa en officiell klient till folket.

9
 
 

I denna artikel så analyserar, diskuterar och publicerar Frank Karsten hur Sannolikhetsteorin kan hjälpa dig att, teoretiskt sett, bygga det perfekta samt optimala Disney Lorcana Deck!

10
 
 

Frank Karsten är en matematiker, före detta MtG spelare som nu spelar Disney Lorcana. Som alla redan vet så vann han även den första Disney Lorcana Challenge tävling i Lille.

Han har nu efter segern skrivit en lång men ack så intressant artikel, där han går igenom hur hans Deck är skapad, strategier och hur han optimerar sina Mulligans.

11
3
submitted 5 months ago* (last edited 4 months ago) by [email protected] to c/[email protected]
 
 

Spelet Chivalry 2 kan hämtas gratis på Epic Games hemsida fram till och med 6.6.2024

Titel: Chivalry 2

Utvecklare: Torn Banner Studios

Plattform: Windows

Länk: https://store.epicgames.com/en-US/p/chivalry-2

Information om spelet (från Epic Games hemsida):

Chivalry 2 is a multiplayer first person slasher inspired by epic medieval movie battles. Players are thrust into the action of every iconic moment of the era - from clashing swords, to storms of flaming arrows, to sprawling castle sieges and more.

Chivalry 2

Return to the ultimate medieval battlefield

Chivalry 2 is a multiplayer first person slasher inspired by epic medieval movie battles. Players are thrust into the action of every iconic moment of the era - from clashing swords, to storms of flaming arrows, to sprawling castle sieges and more. Dominate massive, 64-player battlefields. Catapults tear the earth apart as you lay siege to castles, set fire to villages and slaughter filthy peasants in the return of Team Objective maps.

12
 
 

https://youtu.be/WP5JTAV1suE

Kubism från Hisingen.

Den senaste Gran Turismo 7-uppdateringen (version 1.48) innehåller en guldklimp för oss svenskar – en Volvo 240! Kombi!!

bilder

Banracing är kanske inte det första man förknippar denna storsäljare med (särskilt inte 245-modellen, som kombin först hette), men nostalgifaktorn väger upp för mycket. Det är för övrigt sista årsmodellen, från 1993, som gäller.

240:n har sällskap av fyra andra "nya" bilar, nämligen Volvo V40 (2013), Nissan Skyline GTS-R (1987), Honda Civic SiR・II (1993) och Honda NSX GT500 (2000). Utöver det fixar uppdateringen lite nya race att köra, och en del annat. Hela lista här.

Slutligen: Xbox-konkurrenten Forza Horizon 5 sportar ocskså en 240:a, fast inte kombimodellen. Då vet du.

#gran-turismo-7 #nyhetstips #volvo #volvo-240

13
 
 

Fin recension av en riktig klassiker. Han har snart recenserat hela serien, och de är värda att se. Har också sett alla hans liveströmmar av Half-Life-spelen (och är en bra bit igenom Portal 2)

14
 
 
Så länge vi bråkar om tighta kläder kommer ingen vilja ha oss.

– Basen här. Kom?

– Hej, det här är Intergalaktiska invasionsflottan 23.

– Hej hej! Allt bra hos er?

– Jo tack. Vi befinner oss på attackavstånd från målet: planeten jorden. Vi ligger gömda bakom dess enda måne och våra intelligenssensorer har skannat av faunan en tid.

– Och hur ser den ut?

– … harkel

– Ursäkta?

– Ja alltså… Lite sådär, faktiskt.

– Vad menar du?

– Jo, det finns intelligent liv där.

– Det visste vi.

– Ja men… Funktionsdugligheten är tveksam.

– Verkligen? Forskarna här hemma på Centauri b har ju 100-procentig matchning på intelligent liv. Sensorerna indikerar det glasklart.

– Jo, så långt stämmer det. Det finns en art som dominerar planeten. Den har förmåga att skapa, lära ut och forska. De bygger vapen och sjukvård, utbildar, lär sig saker och så vidare. Och inom några årtionden har de tekniken som krävs för att ta sig till grannplaneterna. Visst, rätt basic i de flesta solsystem, men det här kan ju vara en ung art. Och det är ju ändå intelligens, även om den är primitiv.

– Men..?

– Men vi avråder starkt från kolonisering. Vi vill avbryta.

– Hela den 23:e Intergalaktiska invasionsflottan ligger i omloppsbana kring målet. Ni har all information ni behöver för att invadera planeten och kan med lätthet förslava den enda "intelligenta" arten som lever där. Det skulle ge vår egen hemplanet en välbehövlig boost av arbetskraft och föda. Korrekt?

– Det är korrekt.

– Men ni avråder invasion.

– Korrekt.

– För att..?

– De är korkade.

– Men de ÄR ju intelligenta! Skanningen pekar på det, och du bekräftade det ju själv nyss!

– Stämmer. De är intelligenta. Men korkade.

– Det här får du förklara.

– Så här är det. De kan bygga förhållandevis avancerade grejer, både för att härska och för sitt eget nöjes skull. Och nöje är något de lägger mycket tid på. Många av dem gillar nåt som kallas "spel". Det är något de gör för att slappna av när de jobbat eller pluggat klart och har ledig tid över. Spel kan handla om allt: krig, slagsmål, tävlingar, sport och att spela olika roller.

– Jag fattar. Tror jag. De gör det alltså för att må bra?

– Ungefär så. De har ett rätt primitivt globalt nätverk som de använder för att spela mot varandra. Och så finns det ställen… "siter" kallas det visst… där de skriver om spelen och sen kvantifierar de tyckandet med en siffra. "Recension" och "betyg" kallas det. Sen snackar andra på dessa siter om spelen och vad folk tycker om dem.

– Ok.

– Vi skannade av ett sånt ställe. De testade ett spel som heter "Stellar Blade". De var nöjda med det och satte en hög siffra på det. Det betyder att spelet är bra, de gillar det, och siffran är en rekommendation åt andra intresserade att köpa det.

– Det låter ju smart. De lär av varandra, tipsar och så vidare. Och de verkar vara väldigt socialt lagda varelser. Eller?

– Absolut. Alla gillade spelet. Sen började de bråka om det.

– Kan du upprepa det där?

– De började bråka.

– [tystnad]

– Hallå?

– Började de bråka?

– Japp.

Om vad?

– Vi förstår det inte riktigt. Eller ja, vi förstår vad de bråkar om, men vi kan verkligen inte förstå varför. Det är så konstigt, det verkar ha med deras skal... eller "kläder" säger de... Det verkar ha med kläder att göra. Den här arten… de kallar sig förresten "människor"... de attraheras av varandra som ett sätt att främja fortplantningen.

– Som alla kända livsformer.

– Jo. Men de här har väldigt bestämda åsikter om vilka kläder som de får ha på sig. Och de tjafsar om hur de här kläderna påverkar andra människors fortplantningslust.

– Hur kan de veta hur andra påverkas?

– Det kan de inte. Men de säger det.

– Oookej...

– Den där människan i spelet kan klä sig i saker som ser ut som ett skinn med annan färg. Det gillar en del, andra är arga på det.

– På kläderna?

– En del är det. Andra är arga på vad andra går igång på. De bråkar om att kläderna är för att få människorna att vilja fortplanta sig, vilket de tydligen tycker är dumt. Men andra skriker att människan i spelet har för mycket kläder på sig, och att det har ändrats på sistone. Och de är jättearga på det, kallar det "censur".

– Censur? Så det finns lagar där på jorden som förbjuder de här kläderna i spelet, lagar som tvingar spelmakarna att ta bort dem?

– Nej.

– Men då är det ju inte censur.

– Korrekt. Det är väl mer vad vi kallar "självcensur", om det nu vore så att det var fråga om någon större ändring. Vilket det inte är, skillnaden syns bara om man anstränger sig. Och ingen vet varför spelskaparna gjorde ändringen. Men ändå kallar en del det för "censur".

– Jag fattar ingenting.

– Samma här. Vi har studerat den här arten en tid nu och kommit fram till att den är... irrationell. Den skapar konflikter kring saker som ska få den att slappna av och ha kul. Vi bedömer den som gravt opålitlig. Därför är det vår starka rekommendation att avbryta invasionsplanen.

– Fortsätt.

– De beter sig så oförutsägbart att vi inte kan lita på att de kommer arbeta effektivt i våra saltgruvor och på våra fält. Det verkar ju räcka med att någon av dem visar lite hud, och plötsligt upphör arbetet för att alla skriker på varandra, och alla gör sig till talesperson för meningsmotståndarens åsikter. Som om de inte själva kunde säga vad de tycker! Det är jättestor risk att arbetet hela tiden avbryts, att vi tvingas hota dem så att de inte skriker på varandra. Kort sagt: vi kan inte förslava en art som är uppslukad av sin egen hud, det går inte att lita på den. Den är korkad. Trots att den är intelligent.

– Du har rätt, de låter fullständigt irrationella. Åk till Magellanska molnen istället och skanna av fistelmaskarna där. Förhoppningsvis har de bättre självkontroll.

– Vi gör så. Klart slut.

Fler FZ-krönikor

#krönika #stellar-blade

15
 
 
Jag som hade skaffat mobil och allt.

Förra året återvände Blizzcon till sin fysiska form, efter att ha varit ett online-event under pandemin. Men någon storartad upprepning av det blir det inte i år, för nu har Blizzard lite oväntat meddelat att de inte blir något Blizzcon under 2024 – alls.

De uppger ingen egentlig anledning, utan skriver bara att det var ett väldigt tufft beslut att fatta och att de vill tackla året på ett annat sätt. De försäkrar samtidigt att Blizzcon kommer att återvända i framtiden.

Under de kommande månaderna ska de dela med sig av ny info om kommande släpp, inklusive WoW: The War Within och såväl som den första expansionen till Diablo IV, Vessel of Hatred. Det kommer bland annat ske på diverse branschtillställningar, som Gamescom i slutet av augusti.

#Blizzard #Blizzcon

16
 
 

https://youtu.be/3xoTgWk-P_M

Från E3 2003.

Framtiden i all ära, men baktiden går inte av för hackor den heller. Ett exempel på det är en gammal trailer som Noclip har lyckats lägga vantarna på och lägga upp på den Youtube-kanal de använder för att bevara spelhistorien.

Trailern är från E3 2002 och är inget mindre än utannonseringen av Half-Life 2. Trailern visar Alyx och en del andra bekanta inslag från spelet, men det är även uppenbart att det färdiga spelet skiljer sig en hel del från denna version.

Blir det någonsin något Half-Life 3? Oklart, men absolut inte omöjligt.

#Half-life-2 #Valve

17
 
 
Det här är tydligen en materialsport.

När det ska tävlas i Mario Kart 8 går många av oss på känsla när vi väljer vad vi ska köra och med vem. Men valen av förare, däck, fordon och glider spelar roll för bilens prestanda, så om du vill ha bästa möjliga förutsättningar för att smiska familjen så ska du kolla in forskaren Antoine Mayerowitz guide som Eurogamer skriver om.

Han har grävt runt i datan kring spelets alla val, och konstaterar att 703 560 builds står till buds. Lyckligtvis är det blott kosmetisk skillnad mellan de flesta av dem, men du har ändå 25 704 olika kombinationer med olika prestanda att välja på.

Återstår att hitta den bästa kombinationen av hastighet och acceleration. För att göra det använder Mayerowitz matematiska idéer från den italienska 1800-talsforskaren Vilfredo Pareto. Hur det funkar får du läsa på om på annat håll än här, men resultatet är i alla fall att de två snabbaste kandidaterna – Bowser och Wario – sållas bort eftersom de har för dålig acceleration. Även Koopa försvinner, eftersom han... tja, han är inte bra på nåt.

Efter en serie uträkningar (och bortsållningar) står det klart vilken som är de 14 bästa kombinationerna. Av dessa väljs en som är populär bland duktiga förare ut, och den består av Peach bakom ratten och en Teddy Buggy, Roller-däck och Cloud-glidaren.

Då vet man!

#mario-kart-8-deluxe

18
 
 
Dagens spelkonsoler har fått Edin att reflektera över hur långt vi har kommit i spelmediet – men även hur bra vi hade det med gamla konsoler.

Den bästa tiden för att spela är nu eftersom det finns många olika sätt att spela och lika många plattformar att spela på. Samtidigt gör varje ny konsolgeneration mindre för att utmärka sig från den föregående.

Edin Jusovic är nyhetsredaktör på SweClockers och beskriver sig som en ung nörd som är ny i branschen. Han gillar att lära sig nya saker och berätta historier. Samt försöka övertala så många som möjligt att spela Brawlhalla eller Half-Life Deathmatch.

Jag saknar när spel var exklusiva på riktigt

På 90- och 00-talet var varje konsolgeneration unik och erbjöd något nytt. Nintendo 64 och Playstation 1 kom med 3D-spel. Med Playstation 2 och Gamecube fick vi större spel med tidlös grafik. Samtidigt började PC-spel töja på gränserna för vad som var möjligt. Vi fick gränslösa online-upplevelser med Playstation 3 och Xbox 360 – och låt oss inte glömma Nintendo Wiis rörelsekontroller som Xbox försökte emulera med Kinect.

Med den åttonde konsolgenerationen, som inleddes med Wii U, Playstation 4 och Xbox One, blev de mindre innovativa. De erbjöd bättre grafik, en smidigare användarupplevelse och fler betaltjänster men konsolerna hade ingen ny USP. Nintendo var det enda företaget som stod fast vid att erbjuda en ny upplevelse med att göra Switch portabel. Men nu när de ska släppa Swtich 2 vet vi vad vi kan förvänta oss – och det känns tråkigt.

Playstation 5 och Xbox Series X är båda jättekul att spela på, men utöver fler polygoner och högre upplösning, vilket mervärde har dem som de förra konsolerna saknade? Vad har dem som en PC saknar? Möjligheten att spela exklusiva spel? Sorry, men jag tänker inte sälja min njure för en Playstation 5 Pro bara för att spela God of War: Ragnarök. Särskilt när det ska släppas på Steam.

Vad för unik upplevelse kan jag förvänta mig från nästa konsolgeneration? Förmodligen någon slags AI-integration, men det lockar mig inte som en ny kontroll eller till och med en ny VR-upplevelse hade gjort.

När begränsningar tillförde ett mervärde

Självklart går det inte att jämföra en Nintendo 64 eller Playstation 1 med en Playstation 5 Pro. Men jag saknar ändå hur en svag eller helt frånvarande internetuppkoppling tvingade oss att träffas i det verkliga livet och spela split-screen.

Jag saknar när spel var exklusiva på riktigt. En gång i tiden var det coolt att äga en Xbox för den – och bara den – hade Halo. Det var också coolt att äga en Playstation för den hade Uncharted. Samtidigt kan jag inte ignorera att jag är en produkt av min tid och driven av nostalgi.

Idag blir jag inte lika imponerad när jag har provat alla konsoler och sett mediet utvecklas sedan barnsben. Det kanske inte går att utveckla några nya sätt för att spela utan endast förfina den befintliga upplevelsen. Om det är fallet kanske jag kommer hålla mig till mina retrokonsoler och min speldator.

#krönika

19
 
 
Ska det verkligen vara lagligt för utvecklare att stänga av servrarna och göra spel som spelare har köpt helt ospelbara?

Häromdagen stängde Ubisoft av racingspelet The Crews servrar och därmed förlorade de minst 12 miljoner spelarna tillgång till spelet. Sådant vill kampanjen Stop Killing Games, ledd of videokreatören Ross Scott på Accursed Farms, sätta stopp för.

Målet för Stop Killing Games är att uppmärksamma myndigheter i olika länder på fenomenet, och förmå dem att utreda huruvida det är ett konkurrensbrott eller bedrägeri när en spelutgivare kan stänga av ett spel utan något sätt för spelare som har betalat för det att fortsätta spela. Det första målet är Frankrikes motsvarighet till Konkurrensverket, men kampanjen samlar även in underskrifter för att skicka till myndigheter i Australien, Kanada och Storbritannien. Ett klagomål hos EU-kommissionen finns också i planerna, men det dröjer lite på grund av ”processtiderna”, skriver Techspot. Ett sekundärt mål är att få lagstiftare att uttryckligen göra beteendet olagligt, så att spelutgivare måste se till att sålda spel går att spela i någon form offline eller via alternativa servrar.

The Crew är långt ifrån det enda spelet som har stängts ned de senaste åren. Att driva servrar kostar så klart pengar, men det som retar gallfeber på många spelare är att spelen är utvecklade att vara helt beroende av servrarna och inte går att spela offline på något sätt. Det gäller ibland även solokampanjer i spel.

Spelutgivarna gömmer sig bakom användaravtal som säger att spelaren köper en licens på att spela ett spel så länge utgivaren underhåller det, men som många andra avtalspunkter i moderna användaravtal har det inte prövats i domstol.

20
21
 
 
Barn tillåts gambla på tredjepartssiter, menar SVT:s Uppdrag granskning.

Handeln med skins till Counter-Strike gör att svenska minderåriga hamnar på siter med oreglerat spel om pengar. Det fastslås i SVT-programmet Uppdrag gransknings senaste avsnitt som släpps nu på morgonen.

Vissa skins är värda stora pengar, och det har därför uppstått en handel med dem på tredjpeartssiter. Där kan alla – även minderåriga – byta in ett skin de äger mot chansen att få ett som är mer värdefullt. Enligt Anders Nilsson, beroendeforskare på Karolinska institutet, är detta att jämställa med casinoverksamhet eller gambling.

– Man gör en insats, utfallet är okänt och man kan förlora det, säger Nilsson till UG. Det är det som karaktäriserar gambling.

Flera av dessa siter saknar tillstånd att bedriva den här typen av verksamhet i Sverige. Men de riktar sig tydligt till en svensk publik, bland annat genom att låta svenska streamers marknadsföra dem. En streamer ska ha fått 50 000 kronor för en timmes reklam. Han ska ha dragit in 22 500 personer till en av siterna, och dessa uppges ha spenderat 4 miljoner kronor.

Streamern Yacine Lahgmari är kritisk till att kunna spela om skins.

– Det är som att vi sitter i nian på högstadiet och spelar roulett och slots. Det är galet.

Programmet kan ses i fyra delar på SVT Play.

Om du har frågor om spelberoende kan du läsa om det och kontakta Spelberoendes riksförbund.

#counter-strike #gambling #svt #uppdrag-granskning

22
 
 
45 minuter av avslöjanden och utannonseringar, helt utan reklam och flams.

Många ser på indieutvecklare som några av spelbranschens starkast lysande stjärnor, med spel som ofta vågar ta ut svängarna och leverera lite mer nischade upplevelser. I april ser de glädjande nog ut att få lite mer av den uppmärksamhet de förtjänar, och det är indieutvecklarna själva som står bakom satsningen.

Den heter Triple-iii Initiative och är en 45 minuter lång spelshow som lockar med stora avslöjanden och utannonseringar från studior som bland annat gett oss Slay the Spire, Darkest Dungeon, Hyper Light Drifter och Vampire Survivors. Det hela drogs igång av Evil Empire, som utvecklat Dead Cells under de senaste åren, och har därefter fått stöd från en rad andra indieutvecklare.

De lovar oss en show som går rakt på sak, där studiorna får visa upp vad de sysslar med och tala direkt till spelarna – inga flamsiga programledare, ingen reklam, inga sponsorer och ingen utfyllnad.

Showen sänds den 10 april klockan 18.00, och man kan titta på bland annat Youtube och Twitch.

#Triple-iii-initiative

23
 
 
RBox eller kanske en Rysstation?

Enligt TweakTown har Rysslands president Vladimir Putin beordrat landet att ta fram en egen konsol som ska konkurrera med Xbox och Playstation. Tanken är att konsolen ska utvecklas i Ryssland med både rysk hårdvara, mjukvara och ett inhemskt ryskt moln. Projektet ska övervakas av premiärministern Mikhail Mishustin och utvecklas i samarbete med RVI (Russian Video Game industry).

RVI har tidigare i år lagt upp en planer för att inom kort kunna kickstarta igång spelutvecklingen på rysk mark med hjälp av globala aktörer. Den nya konsolen ska förstås vara en del av denna satsningen.

Release-fönstret för konsolen ska vara mellan 2026-2027. Det är oklart om det blir något för den globala marknaden eller om den stannar inom Ryssland?

Tack för tipset @Gertzy

#Playstation #Ryssland #Xbox

24
 
 
Sväva bland molnen, grilla en bybo eller två – det är livet.

Talangfulla fritidsutvecklare och moddare finns det gott om i spelbranschen, och ett projekt som Reddit-användaren _Sidenius_ har visat upp är verkligen imponerande. Trots namnet, Microsoft Dragon Simulator X, rör det sig inte om en modd till Microsoft Flight Simulator, utan ett egenskapat projekt i Unreal Engine 5. Videon ser ni här.

Det är i dagsläget bara en prototyp, men _Sidenius_ utesluter inte att projektet kan leda till ett faktiskt spel i framtiden, speciellt nu när det har fått så pass mycket uppmärksamhet. Härnäst på att-göra-listan är en effekt för att spruta eld, och _Sidenius_ frestar oss även med att han har teknik på plats för att simulera arméer med tusentals individer.

#Dragon-simulator-x

25
 
 
Efterlyser långsiktighet, lägre tempo och mindre girighet.

Girighet har ställt till det för spelbranscen i många års tid. Det menade Swen Vincke, grundare och chef för Baldur's Gate 3-studion Larian. Vincke kommenterade under Game Developers Conference förra veckan massuppsägningarna i spelbranschen de senaste 18 månaderna rapporterar Eurogamer. Han menar att studiorna själva bär mycket av ansvaret:

Girighet har förstört hela den här grejen under slå lång tid, ända sen jag började. Jag har slagits mot publicister hela mitt liv och jag ser samma, samma, samma misstag igen och igen och igen.

Vincke säger att de inte lär sig av sina misstag, och att kortsiktig jakt på att leva upp till budgetmål ställer till det:

Det är alltid vinsten per kvartal. Det enda som räknas är siffrorna, och sen sparkar du alla och året efter säger du 'Jävlar, jag har slut på utvecklare' sen börjar du anställa folk igen, och sen gör du förvärv, och sen placerar du dem i samma loop igen, och det är bara trasigt...

Det behöver dock inte gå så här illa, menar han och säger att mer tålamod är ett sätt att slippa den här rundgången av uppsägningar och nyanställningar:

Du behöver inte göra så. Du kan ha reserver. Dra bara ner tempot lite. Minska girigheten. Var uthållig, ta hand om folk, förlora inte det institutionella kunnande som byggts upp i de människor du blir av med varenda gång, så att du tvingas gå igenom samma cykel om och om igen. Det gör mig verkligen förbannad.

Sett till spelkvalitet så är Swen Vinckes idéer ett framgångskoncept. Baldur's Gate 3 är ett av tidernas mest hyllade spel, och även Divinity-serien har fått skyhöga betyg.

Larian grundades i Belgien på 90-talet. Där ligger huvudkontoret, men de har studior i en handfull andra länder också. Efter BG3 ska de göra ett helt nytt projekt, som inte bygger Dungeons & Dragons.

#baldurs-gate-3 #larian #swen-vincke

view more: next ›